Baarnsche Dijk 4F
3741 LR Baarn
T 085 - 50 04 065
E info@remedium.org
18-03-2020 13:34:50
Infoblad Coronavirus
Wat moet je weten als werkgever
In dit Infoblad enkele vragen en antwoorden hoe de loondekking bij de ziekteverzuimverzekering is geregeld, hoe om te gaan met (preventieve) maatregelen, quarantaine en meer vragen en antwoorden voor werkgevers.
VERZEKERING
Wat valt wel en niet binnen de dekking van de ziekteverzuimverzekering?
Voor de dekkingen van de ziekteverzuimverzekering gelden de richtlijnen van het Verbond van verzekeraars. Deze richtlijnen komen kort gezegd neer op onderstaande:
Wel dekking
Als een werknemer door ziekte niet in staat is zijn werk te verrichten. Het maakt hier niet uit of het coronavirus wel of niet is vastgesteld.
Geen dekking
Als een werknemer om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat hij/zij om preventieve redenen thuis moet blijven of in quarantaine is geplaatst en geen mogelijkheid heeft vanuit huis te werken, of een bepaald gebied niet mag verlaten.
Ook als een medewerker lichte gezondheidsklachten heeft, bijvoorbeeld een neusverkoudheid of hoesten, waarmee hij onder normale omstandigheden wel kan werken, maar nu niet mag werken, dan valt dit niet onder de dekking van de ziekteverzuimverzekering.
Welke oplossingen zijn er als mijn medewerker niet komt werken en er geen dekking is vanuit de ziekteverzuimverzekering?
Wanneer een werknemer niet aan het werk durft te gaan omdat hij/zij bang is om besmet te raken dient werknemer zelf een oplossing te bespreken met de werkgever. Hierbij valt te denken aan:
• Opnemen van vakantiedagen
• Opnemen van onbetaald verlof
Check op de site van uw eigen verzekeraar voor actuele informatie over dit onderwerp.
WERKNEMER EN ZIEKTE
Mag een werknemer thuisblijven uit vrees voor besmetting?
Een werknemer mag niet zomaar thuisblijven uit angst voor het coronavirus. Alleen wanneer er een goede gegronde reden is, mag een medewerker thuis blijven. Het is aan werkgever om samen met de werknemer de situatie te beoordelen en mee te denken in oplossingen. Wanneer er geen gegronde reden is, geldt de regel: geen arbeid, geen loon.
Heeft een werknemer die in quarantaine zit recht op loon?
Dit kan afhangen van de omstandigheden. Bijvoorbeeld of de werknemer écht ziek is, of de quarantaine uit voorzorg is bepaald door de overheid.
Als een werknemer ziek is en daarom in quarantaine moet, dan heeft de werknemer recht op loon op grond van arbeidsongeschiktheid. De werknemer is in dat geval immers “in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, zwangerschap of bevalling verhinderd om de bedongen arbeid te verrichten”.
Als de werknemer niet ziek is, dan geldt de hoofdregel dat een werknemer recht heeft op loon, tenzij de oorzaak van het niet werken voor rekening van de werknemer komt.
Als een werknemer niet ziek is, maar wel in quarantaine moet is het verstandig om het loon door te betalen, tenzij het niet kunnen verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer komt.
Uiteraard kunt u kijken wat de mogelijkheden zijn om thuis te werken. Dit is in de detailhandel vaak lastig, maar u kunt denken aan: telefoon doorschakelen, social media beheren, administratief werk, roosters maken, klachtafhandeling etc. Wanneer dit te realiseren is, maar een werknemer dat liever
niet wil, zijn de consequenties voor de werknemer. Dit betekent dat het mogelijk is om loon en/of vakantiedagen in te houden voor de beschikbare uren.
Wat als een kind niet naar school of dagopvang kan?
De opvang van de kinderen is primair een zaak van de ouders. Zolang scholen en kinderopvang gesloten zijn, zullen werknemers de opvang van hun kinderen zelf moeten regelen.
Volgens het CBD is de drogisterijmedewerker benoemd tot één van de cruciale beroepen die een beroep kunnen doen op kinderopvang en opvang op de basisschool.
Voor de eerste dag opvang kan calamiteitenverlof worden aangevraagd. Tijdens het calamiteitenverlof wordt het loon doorbetaald. Calamiteitenverlof is alleen bedoeld om bij plotseling opkomende situaties de noodzakelijke voorzieningen te treffen. Het kan hooguit 1 tot 2 dagen duren. Het biedt dus geen oplossing voor de gehele periode waarin scholen en kinderopvang gesloten moeten blijven. Daar is ook geen andere wettelijk voorziening voor.
Als werknemers er niet in slagen om opvang te regelen voor alle dagen waarop zij normaliter werken, kan de werknemer bijvoorbeeld vakantie- of plusuren opnemen.
Wat kan ik doen als één van mijn werknemers zorgtaken moet verlenen?
Indien een werknemer voor zieken of naasten moet zorgen, wijs dan op de bijzondere verlofvormen zoals zorgverlof of calamiteitenverlof.
Mijn medewerker zou op vakantie gaan, maar de reis gaat niet door. Hoe zit het met de ingeplande vakantiedagen?
De aanvraag voor vakantie is ingediend en gehonoreerd. Ook de werkroosters zijn hierop aangepast. Juridisch gezien zal de vakantie dus gewoon genoten worden door de werknemer.
Als de werknemer hierom verzoekt, is het raadzaam om in gesprek te gaan met de werknemer en belangen van beide partijen af te wegen. We zitten nu eenmaal in een heel bijzondere periode.
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Als een onderneming wegens het coronavirus tijdelijk de winkel (of salon) sluit of (aantoonbaar) minder werk heeft dan kan die mogelijk in aanmerking komen voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), die de regeling werktijdverkorting opvolgt.
Voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze regeling is dat er geen personeel ontslagen mag worden vanwege bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode en dat de werkgever het loon volledig (100%) doorbetaalt.
Momenteel wordt overleg gevoerd met UWV over de uitvoering van deze regeling. De hoofdlijnen van deze regeling zijn al bekend en kunt u lezen op de website van KNDB en NSO Retail. Op onderstaande websites treft u nog extra informatie aan.
Boven alles geldt: maak situaties bespreekbaar en denk ik oplossingen.
Meer vragen en antwoorden?
Op de site van het RIVM en van de Rijksoverheid is steeds de meest actuele en volledige informatie terug te vinden.
· RIVM (meest gestelde vragen over het Coronavirus)
· Rijksoverheid (meest gestelde vragen voor werkgevers en ondernemers)
· Belastingdienst (belastingmaatregelen voor ondernemers)
· KvK-coronaloket (ondernemersvragen)
· KNDB
Remedium, 24 maart 2020