Baarnsche Dijk 4F
3741 LR Baarn
T 085 - 50 04 065
E info@remedium.org
03-04-2018 09:43:59
De gezondheidsadviezen zijn simpel genoeg. Volg ze op en je voelt je vast beter. Waarom kost dat dan toch zoveel moeite?
Mensen zijn gewoontedieren. We doen dingen zoveel mogelijk op de automatische piloot, want dan kosten ze de minste energie. Voor nieuw gedrag moet je echter je best doen. Lichamelijk, maar ook geestelijk; het neemt meer ruimte in je hoofd in beslag. Die kun je niet voor andere dingen gebruiken. En dan zijn er ook nog de emotionele obstakels. Misschien vind je het helemaal niet leuk wat je moet doen, of schaam je je ervoor. Dan is een excuus gauw gevonden."
Als je van de dokter hoort dat je waarschijnlijk hartproblemen krijgt als je niet afvalt en niet vaker beweegt, schrik je je rot. Het geeft een enorme impuls om in actie te komen. Het gevaar is dat je op zo’n moment de lat veel te hoog leg. Want die schrik zakt snel weer weg en daarmee ook de motivatie. Dan hou je het nooit vol om bijvoorbeeld vanuit het niets elke dag een half uur te gaan sporten. Begin dus liever klein, met vijf minuten bewegen per dag. Waarschijnlijk gaat dat tegen je gevoel in, want je wilt nu grote stappen maken. Maar voorzichtig opbouwen is veel doeltreffender dan vliegend van start gaan en na een paar weken weer stoppen.
Bewustwording is bij gedragsverandering het halve werk. Als je van je behandelaar een recept of advies krijgt, loont het om eerst goed na te denken over hoe je dat in je dagelijkse leven gaat inpassen. Hindernissen (en oplossingen daarvoor) in kaart brengen is belangrijk.
Maar denk ook na over de positieve gevolgen van het nieuwe gedrag.
Het advies: schrijf op welke fijne dingen het nieuwe gedrag je gaat opleveren. En wees daarbij zo specifiek mogelijk. Dus niet: "Ik zal minder pijn hebben", maar: "Ik kan ’s ochtends makkelijker opstaan, ik kan vaker met de hond gaan wandelen." Zo krijgt het nieuwe gedrag opeens iets leuks. Het is dan niet alleen iets wat je moet, maar wat je graag wilt.
Zo lukt het wel!
• Schrijf op wat het nieuwe gedrag je gaat opleveren. Wees zo specifiek mogelijk.
• Breng de hindernissen in kaart die je kunnen tegenhouden en bedenk voor elk hoe je die kunt overwinnen.
• Stel je doel niet te hoog. Kleine stapjes werken beter dan grote.
• Gun jezelf de tijd om de nieuwe gewoonte te laten beklijven.
• Mobiliseer je omgeving om je te stimuleren en bij te staan.
• Laat je inspireren door anderen die het doel al hebben gehaald.
• Blijft het nieuwe gedrag lastig? Bespreek met je behandelaar hoe die je kan helpen.
Voor de zelfstandige drogisterijondernemers en hun werknemers wordt in 2018 de Gezondheidscheck kosteloos aangeboden. Iedere zelfstandige drogisterijondernemer kan zijn medewerkers deze online tool aanbieden met dank aan stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID) met dank aan de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond.
Zie voor meer info: https://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/diddoetmee/