Baarnsche Dijk 4F
3741 LR Baarn
T 085 - 50 04 065
E info@remedium.org
19-11-2012 11:01:57
Per 1 januari 2013 wordt de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ van kracht. Bij werknemers die bij ziekte geen werkgever (meer) hebben, is het langdurig ziekteverzuim nog steeds erg hoog. Er moeten dus volgens de overheid meer (financiële) prikkels komen voor deze werknemers en werkgevers. Wat dit voor u als Remediumdeelnemer betekent leggen we hieronder graag uit.
Gevolgen voor u als Remediumdeelnemer
Werknemers met een tijdelijk dienstverband die ziek uit dienst treden of binnen een maand daarna ziek worden, ontvangen geen loon meer van de werkgever. Zij ontvangen een Ziektewetuitkering en na twee jaar volgt ook bij hen een WIA-keuring. De Ziektewet- en eventuele WGA-uitkering worden op dit moment betaald uit het sectorfonds. Alle werkgevers betalen een even hoge premie, ongeacht de hoogte van de instroom.
Stap 1: Premiedifferentiatie Ziektewet
Om werkgevers te stimuleren meer aan preventie en re-integratie te doen, komt er een systeem van premiedifferentiatie voor de Ziektewet vanaf 1 januari 2014. Met andere woorden: hoe meer werknemers in de Ziektewet, hoe hoger de lasten voor u als werkgever: de ‘vervuiler’ betaalt. De premievaststelling in het publieke stelsel is afhankelijk van de grootte van de werkgever. Kleine bedrijven (zoals verreweg de meeste Remediumdeelnemers) betalen een sectorale premie en worden dus niet direct op hun eigen instroom afgerekend. Daarna geldt: hoe groter het bedrijf, hoe groter de invloed van de eigen ZW-vangnetinstroom op uw premie.
Stap 2: Een gecombineerd WGA-stelsel
In 2016 wordt de tweede stap gezet met het samenvoegen van de premiestelling van WGA-flex met WGA-vast. Dit houdt in dat werkgevers bij tijdelijke krachten die ziek uit dienst gaan net als bij vaste krachten ook 10 jaar lang verantwoordelijk worden gehouden voor de WGA-uitkeringen van de werknemers die uiteindelijk afgekeurd worden na de ziektewetperiode.
Zowel bij stap 1 als stap 2 kan de werkgever uiteindelijk kiezen tussen de gedifferentieerde UWV-premie of Eigen Risicodrager worden (zelf herverzekeren bij een verzekeraar dus).
Gevolgen voor de werknemer zelf
Het recht op en de hoogte van het ziekengeld wordt flink aangescherpt na het eerste ziektejaar. Dat was na 2 jaar. De hoogte van de ZW-uitkering wordt gekoppeld aan het arbeidsverleden en deze zal alle gangbare arbeid moeten accepteren. De bedoeling is dat de zieke vangnetter zich hierdoor veel actiever opstelt, gericht op een spoedig herstel en snelle werkhervatting.
Samengevat:
· De tarieven voor het financieren van de Ziektewet en de WIA gaan omhoog en elke (middel) grote werkgever betaalt deels de eigen schade. Als werkgever krijgt u dus een nog groter belang bij schadebeheersing, al lijkt het in eerste instantie voor de kleine Remediumdeelnemers (met een loonsom lager dan € 300.000) wel mee te vallen.
· De schadelastbeheersing begint bij een zorgvuldige administratie. U zult nog beter uw Ziektewet- en WIA-administratie moeten bijhouden, ook van ziek-uit-dienstreders. Dat begint nu al, omdat in 2014 gekeken wordt naar de zieken in 2012. Via VerzuimSignaal zal dit voor Remediumdeelnemers aangesloten bij VerzuimVitaal zo spoedig mogelijk ingeregeld gaan worden.
· Controleer ook goed de handelingen en nota’s van het UWV: hier worden regelmatig fouten gemaakt.
· Wordt (zo mogelijk) nog actiever in uw winkel ten opzichte van verzuim en preventie daarvan. De ondersteuning van uw VerzuimCoach en het opvolgen van de adviezen wordt nog belangrijker.
· En tenslotte staat u straks voor de beslissing of u in het publieke bestel blijft, ernaar terugkeert of juist eigenrisicodrager wordt. Een belangrijke beslissing, waarbij uw brancheorganisatie KNDB en/of NSO u nader zullen adviseren